AKTAK (Arap Kökenli Türklere Arapça Kursları)

Projenin amacı Arap Kökenli Türk vatandaşlara (özellikle 6. Bölgede yaşayanlara) Arapça okuma-yazma ve fasih Arapçanın temellerini öğreterek onlara iş fırsatı bulma konusunda yardımcı olmaktır.

Bilindiği gibi Türkiye’nin Güney ve Güneydoğu bölgelerinde Arap kökenli Türk vatandaşlar yaşamaktadır. Bu vatandaşlar, evlerinde Arapça konuştukları halde dünyanın en yaygın 5. Dili, 22 ülkenin resmi dili ve 300 milyon insanın anadili olan Arapçayı iş hayatlarında kullanamamaktadırlar. Amacımız bu vatandaşlara Arapça öğreterek kendilerine meslekler kazandırıp 6. Bölgeyi kalkındırmak için hükümetin uyguladığı projelere bir katkıda bulunmaktır.

Projenin, hâlihazırda, Siirt ve İstanbul olmak üzere iki ayağı vardır;

Siirt:

  • Siirt ve çevresinde yaşayan Suriyeli Arapça hocalarımız sosyal medya aracılığıyla tespit edildiler ve 25-26 Ekim 2013 tarihlerinde kendileriyle Siirt’te mülakatlar düzenlenerek 3 hoca proje için seçildi.
  • Siirt Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla Siirt Valisi Sayın Ahmet AYDIN Bey’le irtibata geçildi ve kendisi projemize destek vereceklerini dile getirdiler.
  • Siirt Vali Yardımcısı Sayın Mustafa PALA Bey ziyaret edildiler. Seçilmiş olan 3 Suriyeli Arapça hocasının halk eğitim merkezinde istihdam edilmeleri ve AKTAK derslerimizin söz konusu merkezde verilmesi üzerinde kendileriyle anlaşma sağlandı.
  • Projenin Siirt afişleri hazırlanıp Siirt’e gönderildi.

Siirt’te ilk meyvelerimizi aldık.
AKTAK Siirt kursiyerlerimize, 4 Nisan Cuma günü Sayın Siirt Valisi Ahmet Aydın Beyin katılımıyla gerçekleştirilen mezuniyet töreninde, AKTAK başarı belgelerini verdik.

İstanbul:

  • Siirtlilerin yoğun bir şekilde ikamet ettiği Fatih ilçesinde AKTAK derslerini icra edecek uygun bir derslik ayarlanıp kayıtların başladığı Siirt Vakfı aracılığıyla duyuruldu.
  • Fatih’teki AKTAK projesi derslerini vermek üzere, daha önce Mısır’da okuma yazmayı bilmeyen Mısırlılara yönelik kurs veren ve bu alanda uluslararası projelerde 5 senelik tecrübeye sahip bir hoca üniversitemizde istihdam edildi ve eğitim malzemeleri hazırlandı.
  • Projenin Fatih afişleri hazırlanıp Fatih’e gönderildi.

Eğitim
Toplamda 200 saatten oluşan 4 kurluk programda; Okuma, Yazma, Dilbilgisi, Doğru Telaffuz, Akıcı Okuma, İmla, Dinleme ve Fasih Arapçanın Anahtar Kelimeleri derslerinin verilmesi planlanmaktadır.

1. Kur (60 Saat) 4 Hafta Saat 2. Kur (60 Saat) 4 Hafta Saat 3. Kur (40 Saat) Saat 4. Kur (40 Saat) Saat
Okuma 20 Okuma 16 F. Arapça Metinleri 12 F. Arapça Metinleri 12
Yazma 20 Akıcı Okuma 4 Dilbilgisi 12 Dilbilgisi 12
Doğru Telaffuz 20 Yazma ve İmla 16 Dinleme 8 Dinleme 16
F. Arapça Anah. Kelimel. 20 F. Arapça Kelimeleri 12 Doğru Telaffuz 4
F. Arapça Metinleri 8 İmla 4
Doğru Telaffuz 4

Projenin Siirt uygulaması bir pilot uygulamadır. Daha sonra, Şanlıurfa, Mardin ve Antakya gibi Arap kökenli Türk vatandaşların yoğunluk teşkil ettiği bütün illerde AKTAK projesinin uygulanması hedeflenmektedir. Bu proje sayesinde ülkemizin, içinde yaşayan zengin ve çeşitli demografik yapısından daha fazla istifade edebilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca AKTAK projesi sayesinde Suriye’den Türkiye’ye sığınan nitelikli Arapça öğretmenleri tüketen bireylerden üreten bireyler haline dönüşebileceklerdir.